De eerste Regionale Loopbaandag was een succes!

Op donderdag 21 april 2022 vond de eerste editie van de Regionale Loopbaandag plaats, een event dat georganiseerd werd door Noordoost Brabant Werkt in samenwerking met Leerwerkloket, Wijzer in je Werk en S-BB. Samen ontwikkelden zij dit event neer speciaal voor loopbaanprofessionals in de regio Noordoost Brabant. Loopbaanprofessionals kregen een kijkje in de keuken bij andere organisaties en er was volop de gelegenheid om te netwerken.

De Regionale Loopbaandag vond plaats in de Ideeënfabriek in Uden. De aanwezigen werden welkom geheten door Peer van Summeren (lid van Raad van Bestuur Koning Willem I college en lid van het Strategie Overleg Noordoost Brabant Werkt). Tijdens zijn aftrap benadrukte hij het belang van een leven lang ontwikkelen en zijn visie voor de toekomst. Zo verwacht hij dat de waarde van een diploma minder wordt, gaf hij aan dat er steeds meer samen zal moeten worden opgeleid door onderwijs en bedrijven en moet er aandacht zijn voor praktisch opgeleiden, omdat de animo en de voorzieningen voor deze groep om zich te blijven ontwikkelen in het algemeen minder is. Onze regionale ambitie is om met elkaar toe te groeien naar een échte leer- en ontwikkelcultuur bij mensen en organisaties. Met deze loopbaandag zetten we weer een stap in die richting.

Primeur! Eerste live-overdracht van het estafettestokje

Estafettestokjehouders Regionale Loopbaandag

Na het welkomstwoord van Peer van Summeren werd estafettestokjehouder Gaby Westelaken het podium opgeroepen. Met zijn bedrijf GWS dé Schoonmaker was hij in het bezit van het Keep on Learning estafettestokje. Dit stokje gaat langs verschillende werkgevers in onze regio die zich inspannen voor duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers en een inspirerende leercultuur binnen hun bedrijf. Tijdens de Regionale Loopbaandag had Gaby de eer om het stokje live over te dragen aan de nieuwe estafettestokjehouder: Wiltec uit Uden. Een primeur, want dit was de eerste keer dat de overdracht van het stokje live gebeurde. HR manager Dianne Remkes van Wiltec nam het stokje in ontvangst. Uiteraard kregen de deelnemers ook de primeur om het filmpje te bekijken dat in samenwerking met Wiltec is gemaakt voor deze campagne.

Paneldiscussie: loopbaanontwikkeling vanuit verschillende werelden

Het doel van de Regionale Loopbaandag was om verschillende werelden rondom loopbaanbegeleiding met elkaar te verbinden en te inspireren. En hoe kan dat beter dan met een paneldiscussie? Hans Richters (Leerwerkloket) vuurde daarom een aantal kritische vragen af op het panel, dat bestond uit Peer van Summeren (namens het onderwijs), Dennis Alexander (Leerwerkloket), Marjel van Dijk (private loopbaanadviseur) en de kersverse estafettestokjehouder Dianne Remkes van Wiltec om haar visie te geven namens het bedrijfsleven. Tijdens deze paneldiscussie werd duidelijk dat er verschillend wordt omgegaan met leven lang ontwikkelen binnen de verschillende werelden, maar dat er ook zeker overeenkomsten zijn. Belangrijkste overeenkomst was dat overal het belang wordt ingezien van leven lang ontwikkelen én de bereidheid om dit samen met elkaar te doen.

Grote diversiteit aan workshops

Na de paneldiscussie werden er twee rondes workshops gehouden. Deze workshops werden veelal gehouden door loopbaanprofessionals zelf. Zo was er vanuit het mbo een presentatie over de mogelijkheden om op de werkvloer te leren, werd er een minitraining loopbaangerichte gespreksvoering gegeven, was er informatie over de financiering van loopbaantrajecten en gaven de twee estafettestokjeshouders een kijkje in hun keuken: hoe gaat leren en ontwikkelen binnen het bedrijfsleven. Daarnaast werden er diverse pitches gegeven door loopbaanprofessionals die meer vertelden over hun aanpak van loopbaanontwikkeling binnen hun werkveld.

Fysieke ontmoeting: het mocht weer!

Uiteraard was er na de workshops de mogelijkheid om te netwerken, onder het genot van een hapje en een drankje. Het was fijn om elkaar weer fysiek te mogen ontmoeten en bij te praten met andere loopbaanprofessionals. Voor velen was het alweer een paar jaar geleden dat ze andere loopbaanprofessionals in het werkveld hadden ontmoet, dus de Regionale Loopbaandag bood de perfecte mogelijkheid om weer met elkaar in contact te komen. Hier werd dan ook volop gebruik van gemaakt.

De toekomst van loopbaanontwikkeling

Na een middag in de wereld van loopbaanontwikkeling te duiken en samen te praten over de toekomst, kwamen er veel ideeën naar boven borrelen. Na afloop van het event werd er daarom aan de deelnemers gevraagd hoe zij de toekomst van loopbaanontwikkeling zien en wat er nodig is voor een échte leer- en ontwikkelcultuur in Noordoost-Brabant. De resultaten zijn op de afbeelding hieronder te zien.

Mis jij iets of heb je aanvullingen? Dan horen we dat graag van je! We werken hard aan een échte leer- en ontwikkelcultuur in Noordoost-Brabant en daarbij is jouw input ook van belang. We zetten graag stappen voorwaarts om dit te bereiken. Een de eerste Regionale Loopbaandag sloot hier perfect bij aan. We kijken dan ook terug op een geslaagd event, waar we ongetwijfeld een vervolg aan zullen geven in de toekomst.

Zoeken

Search