Een innovatieve aanpak voor jongeren die vastlopen: dit is New Horizon

New Horizon is een initiatief dat voortkomt (en deels bekostigd wordt) uit regionale afspraken vanuit Jongerenaanpak Noordoost Brabant Werkt in samenwerking met VO-scholen uit de regio en het Koning Willem I College, met een locatie in Oss en ’s-Hertogenbosch.

Het traject biedt een innovatieve aanpak voor jongeren die vastlopen in hun onderwijsloopbaan. Het programma richt zich met name op leerlingen met een overgangsbewijs HAVO/VWO van 3 naar 4 die de overstap naar het MBO willen of moeten maken. Gedurende een periode van maximaal 12 weken worden deze leerlingen begeleid in het maken van een passende studiekeuze.

Flexibele aanpak

Het programma van New Horizon omvat diverse opdrachten en uitdagingen (challenges), waaronder zelfreflectie en praktische activiteiten, om de leerlingen te helpen ontdekken wie ze zijn, wat ze willen en wat bij hen past. Het is een flexibele aanpak waarbij individuele behoeften centraal staan.

Naast het Koning Willem I College werkt New Horizon samen met de onderwijsinstellingen Yuverta en SintLucas om tussentijdse instroom op de gekozen opleiding daar waar kan mogelijk te maken.

Succesverhalen

Monique van Breda, coördinator en studentenbegeleider bij New Horizon, deelt enkele inspirerende succesverhalen uit het New Horizon programma. Ze vertelt over een jongere van 15 jaar oud, die eigenlijk te jong was voor een BBL-traject waarvoor je minimaal 16 jaar moet zijn. Toch vond hij dankzij de begeleiding van New Horizon zijn weg. Een ander voorbeeld betreft een meisje uit havo 5, die naast haar bijbaan in de horeca, geen idee had wat ze wilde doen. Na een intensief traject waarbij ze alle uitdagingen aanging, theoretisch onderzoek deed naar verschillende vakgebieden en meeloopdagen volgde, ontdekte ze haar passie in de zorgsector. 

Drie jongeren vertelden over hun ervaring bij New Horizon:

  • Mathijs
    “Bij New Horizon heb ik hele andere dingen gedaan dan normaal op school. Ik vond het leuker en nuttiger dan de middelbare school, omdat je hier veel meer bezig bent met je interesses en wat je daar allemaal mee zou kunnen doen. Ik denk dat ik een beter beeld heb gekregen van wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil gaan doen. Al met al geslaagd.”
  • Sil
    “De afgelopen weken waren bijzonder; deels interessant, deels gezellig, deels confronterend. Ik ben dingen over mezelf te weten gekomen die ik nog niet wist, ik heb keuzes moeten maken in wat ik wil in mijn leven en ben voor het eerst in tijden weer met plezier naar school gegaan. Ik heb een beter beeld van wat ik met mijn leven wil en heb duidelijkere doelen voor ogen gekregen. Ik kijk met een goed gevoel terug op de afgelopen periode en ik verheug me op het vervolg.”
  • Janneke
    “Tijdens het traject van New Horizon heb ik veel geleerd over mezelf en over welke opleiding bij mij past. Het traject heeft goed geholpen en ik ben gemotiveerd om aan mijn opleiding te beginnen.”

New Horizon in Beeld

Ook collega Emina Lizde vertelt meer over de aanpak van New Horizon in onderstaande video:

Meer weten?

Belangrijkste waar wij bij New Horizon naar streven is dat de jongeren die met ons dit traject doorlopen echt goed terecht komen op een passende leerroute. Heb je vragen of wil je in contact komen met onze collega’s van New Horizon? Neem contact op via e-mail:

of bekijk de website: tussentijdse mbo overstap | Koning Willem I College (kw1c.nl)

Zoeken

Zoek