Leren en ontwikkelen binnen het bedrijfsleven

Leven lang ontwikkelen is een belangrijk speerpunt binnen Noordoost Brabant Werkt. Maar hoe gaan bedrijven daar mee om? Tijdens de workshop ‘leren en ontwikkelen binnen het bedrijfsleven’ vertellen Geert Baaijens (eigenaar Baaijens Metaal) en Renate Leurink (HR Business partner bij Hoppenbrouwers Techniek) over leren en ontwikkelen binnen hun organisaties.

Leren en ontwikkelen bij Baaijens Metaal

De workshop begint met een video over Baaijens Metaal. Zij zijn namelijk de nieuwe houder van het Keep on Learning estafettestokje. In deze video is te zien hoe leren en ontwikkelen in hun bedrijf verweven is. Praktijkleren is een belangrijk onderdeel, maar ook het leren van elkaar en het elkaar leren begrijpen.

Meer weten? Bekijk dan: Werkgeversestafette: Baaijens Metaal neemt het stokje over – Noordoost Brabant Werkt

Leren en ontwikkelen bij Hoppenbrouwers Techniek

Daarna vertelt Renate wat ze binnen Hoppenbrouwers doen aan leren en ontwikkelen. Ruim 80% van de werknemers volgt wel een opleiding of cursus. Ze werken daarnaast veel samen met het onderwijs, van het basisonderwijs tot aan MBO en HBO: ‘ze investeren volop in de toekomst’ zoals ze dat zelf noemen. Tijdens de workshop laat Renate zien welke instrumenten ze allemaal binnen Hoppenbrouwers toepassen. Van ontwikkelplannen, opleidingsprogramma’s tot aan onboarding.

Over die ontwikkelplannen komt meteen een vraag uit de zaal. Renate geeft namelijk aan dat niet iedereen binnen het bedrijf een ontwikkelplan heeft. Sommige, vaak oudere werknemers hebben daar geen behoefte aan. “Maar die oudere werknemers moeten toch ook nog even mee, en er gebeurt zoveel qua ontwikkelingen, dan is het toch juist belangrijk dat zij ook ontwikkelplannen hebben?” wordt er gevraagd. Dat beaamt Renate. “Met iedere werknemer worden ambities besproken en wordt er gekeken hoe we mensen daar zoveel mogelijk bij kunnen ondersteunen.”

Schreeuwend tekort aan technisch personeel

In onze regio hebben we te maken met een flinke arbeidskrapte. Het duurt dan ook niet lang voordat in deze workshop de tekorten aan technisch personeel worden benoemd, iets waar zoveel Hoppenbrouwers als Baaijens Metaal last van heeft. Een loopbaanadviseur in de zaal stelt daarom aan Renate en Geert de vraag: “Hebben jullie er ook last van dat personeel bij jullie wordt weggekaapt?”

Zowel Renate als Geert geven aan dat dit bij hun ook zeker het geval is. Renate: “We zien dat jonge medewerkers voor een paar honderd euro extra overstappen naar een concurrent. Daar is helaas niet zoveel aan te doen, we maken hiervoor geen uitzonderingen.” Wel zien ze dat er een verschil is tussen de jonge BBL-ers en de zij-instromers. Die laatste groep maakt vaak heel bewust de keuze om een switch te maken en stapt niet zo snel over naar de buurman.

Geert Baaijens vult aan: “Het gaat om leren en waarderen. Maar het behouden van jongeren is inderdaad wel een uitdaging, dat zien wij ook. Jongeren willen vaak al snel een vakman zijn, maar het duurt meestal wel een paar jaar voordat je een allround vakman bent. Om ze toch ook leuke projecten te geven waar ze trots op zijn, laten we ze bijvoorbeeld dingen maken die we in onze eigen werkplaats nodig hebben, zoals een verrijdbare tafel. Dat soort dingen helpen heel erg.”

Flexibele werktijden

De jongere generatie heeft vaak ook behoefte aan flexibiliteit, zoals thuiswerken en flexibele werktijden. Uit de zaal komt daarom de vraag in hoeverre de twee bedrijven daarop inspelen. Geert geeft aan dat het werk dat niet altijd toelaat: “Onze werknemers werken samen aan projecten. Dan is het lastig als iedereen andere tijden wil werken. We hebben 1 persoon op de administratie, voor haar is dit alweer een stuk makkelijker en is thuiswerken ook mogelijk.” Die ervaring deelt Hoppenbrouwers ook. “Al hebben we wel gemerkt dat onze technische mensen ook graag naar kantoor komen. Als bedrijf vinden wij die samenkomst van de werknemers ook heel belangrijk.”

Wat ze binnen Hoppenbrouwers ook steeds meer zien is dat mensen minder dagen willen werken, iets waar binnen het bedrijf ook ruimte voor is. Ook zien ze de laatste jaren een toename van ouderschapsverlof door de vaders die bij het bedrijf werken.

Aan de slag met VSO’ers

In de zaal zitten ook diverse mensen die bij een VSO in onze regio werken. De vraag aan de bedrijven is dan ook: “Kunnen onze VSO’ers ook bij jullie terecht?”

Renate geeft aan dat zij te maken hebben met veel wet- en regelgeving, daardoor is het lastiger om met mensen te werken die geen vakdiploma hebben. Het hebben van een VCA is namelijk verplicht op de bouwplaats. Geert vertelt dat hij 1 persoon in dienst heeft met een VSO achtergrond. Die persoon werkt al ruim 24 jaar bij Baaijens Metaal, en Geert wil dat heel graag zo houden. Meer VSO’ers in dienst nemen is simpelweg niet mogelijk: “Iemand moet wel de juiste begeleiding krijgen, en die tijd is er niet altijd.” Renate beaamt dat. Plus dat het soms ook wat vraagt van de collega die met deze persoon op pad gaat. Ze merken dat andere monteurs het soms lastig vinden om begrip op te brengen als een collega bijvoorbeeld regelmatig te laat komt.

Jobcoaches voor jongeren

Lonneke van Nes, bij Noordoost Brabant Werkt werkzaam als jobcoach voor jongeren, springt daar op in. Zij vertelt dat ze vanuit haar rol kwetsbare jongeren begeleid bij het vinden én behouden van werk. Kwetsbare jongeren hebben vaak minder baankansen en een hoger risico om werkloos te worden. Met behulp van onze jobcoaches proberen we dat te voorkomen. De intensieve begeleiding van een jongere is volledig gratis. Lonneke doet dan ook de oproep: “Ken je een jongere die dreigt uit te vallen op zijn werk of stage? Neem dan gerust contact met ons op”.

Contact opnemen met Lonneke van Nes kan via Lonneke van Nes: l.vannes@noordoostbrabantwerkt.nl / 06 20 06 67 40

Generatieverschillen

Tijdens de sessie wordt ook gesproken over generatieverschillen op de werkvloer. Jongeren zijn niet meer zo weerbaar, wordt er gesteld. Er zijn veel jongeren met een rugzakje, ze blijven ook snel thuis als ze bijvoorbeeld verkouden zijn. Beide bedrijven merken ook dat oudere medewerkers en begeleiders het vaak lastig vinden om hier mee om te gaan. De verschillende generaties op de werkvloer begrijpen elkaar niet altijd. “En toch moeten wij een brug slaan tussen die generaties”, zegt Renate. “Alleen dan zorgen we ervoor dat iedereen op een prettige manier kan werken én ontwikkelen.”

Zoeken

Zoeken