Regionale hulp in de praktijk: succesverhaal van Buro voor Fysieke Arbeid

Annulering na annulering van de afgesproken dienstverlening, niet voor één week, maar voor de komende maanden. Voor vele ondernemers en zelfstandigen waarschijnlijk een weergave van afgelopen tijd. Het overkwam ook Buro voor Fysieke Arbeid. Marc de Vries – mede-eigenaar van het bedrijf – heeft de periode zowel als vervelend als bijzonder ervaren. Toch ziet Marc de toekomst rooskleurig tegemoet. Mede dankzij de regionale samenwerking tussen het Werkgeverservicepunt Noordoost-Brabant, Talentvol en AANtWERK. Afgelopen zomer bundelden zij hun krachten om werkgevers te helpen met Design Thinking Workshops. Een toegankelijke aanpak om werkgevers houvast te bieden in roerige tijden. Benieuwd hoeveel baat Marc had van de workshop? 

Vraag naar duurzame inzetbaarheid
Al ruim 30 jaar helpt Buro voor Fysieke Arbeid bedrijven bij het ontwikkelen van een verantwoorde omgang met fysiek werk. De dienstverlening loopt uiteen van coaching, werkplekonderzoeken en herstelbegeleiding tot trainingen en opleidingen. Marc is inmiddels 24 jaar verbonden aan het bedrijf, waarvan de laatste 17 jaar als mede-eigenaar. Marc vertelt: “We komen altijd over de (werk)vloer bij bedrijven. Voor de coronacrisis liep het bedrijf als een tierelier. Dat komt mede door het HR-thema ‘duurzame inzetbaarheid van medewerkers’. Bedrijven willen hun medewerkers niet kwijt en vragen zich af hoe ze medewerkers gezond, fit en met plezier kunnen behouden. Op die manier komen ze bij Buro voor Fysieke Arbeid terecht. Duurzame inzetbaarheid blijft altijd een onderwerp op de agenda, ook na de coronacrisis.”

Inventieve ondernemer
De coronacrisis maakt bepaalde werkzaamheden voor Buro voor Fysieke Arbeid lastig. Het verzorgen van trainingen en groepsbijeenkomsten op locatie van de klant werd opeens onmogelijk. Maar beperkingen maakten Marc juist inventief: “Tijdens de coronaperiode hebben wij ons gefocust op nieuwe zaken. Ideeën die nog op de plank lagen, hebben we nu daadwerkelijk uitgewerkt. Zo hebben we nu een online platform gemaakt met allemaal e-learning programma’s. De programma’s zijn gerelateerd aan de nieuwe werkelijkheid, bijvoorbeeld over thuiswerken.” Naast het feit dat Buro voor Fysieke Arbeid haar klanten helpt zich aan te passen aan de nieuwe standaarden, heeft het bedrijf op haar beurt ook hulp op dit gebied ontvangen.

Samenwerkende regio
De bedrijven en netwerkinstanties AANtWERK, Talentvol en het Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant (WSP) zijn samen aan de slag gegaan om de ondernemer te ondersteunen in tijden van corona. Dit doen zijn door kosteloze ‘Design Thinking’ workshops aan te bieden. Marcel van Ras – accountmanager van het WSP – vertelt over de aanleiding: “We willen bedrijven de kans geven om producten en diensten op dusdanige manier aan te passen zodat zij toekomstbestendig zijn.” Magalie Raaijmakers – projectleider ‘vraag’ – bij Talentvol vult aan: Samen hebben wij de Design Thinking workshops neergezet. Het is een vrij technisch proces waarbij we in 5 stappen van probleem, via een idee en oplossing tot actie overgaan.”

Marc is via AANtWERK op de hoogte gebracht van de workshops. Marc zegt: “In een gesprek met AANtWERK stelden zij voor om deel te nemen aan de allereerste workshop. Dit was, uiteraard, een online sessie. Welk inzicht het me heeft opgeleverd? Dat je vanuit zomaar wat gedachtes tot een briljant concreet idee kan komen. Dat is de kracht van brainstormen en inhaken op elkaars ideeën. Samen kom je tot nieuwe inzichten.”

‘Design Thinking’
Design Thinking betekent letterlijk ontwerpdenken. Het is een methode om innovatie gemakkelijker te maken, altijd denkend vanuit het uitgangspunt van de doelgroep.
Tijdens gebruik van de methode worden nieuwe, verfrissende ideeën omgezet in een concreet plan. Het is een creatieve manier om problemen of vraagstukken op te lossen.

De facilitator
In de Design Thinking workshops, waren meerdere bedrijven als deelnemer aanwezig. Na afloop van de workshop is het de taak van Magalie te kijken welke ondernemer precies welke hulp kan gebruiken. Magalie vertelt over haar rol in dit proces: “Tijdens de workshops heb ik een faciliterende rol. Vervolgens is het mijn taak om werkgevers te ondersteunen die op het gebied van inclusiviteit een stap willen zetten. Zodoende heb ik Marc van Buro voor Fysieke Arbeid nog een keer opgebeld en hem een Talentvol voucher aangeboden. Deze voucher stelt budget beschikbaar om ondernemers te helpen. Voor Marc zijn we uitgekomen op een 2ecreatieve ‘Design Thinking’ workshop waarbij we dieper op zijn vraagstuk ingaan onder leiding van Design Thinker Anne-Marie Sweep. Marc ging graag op dit aanbod in!”

De expert
Dat is precies waar Marcel – ook aanwezig bij de Design Thinking workshop – weer om de hoek kwam kijken. Magalie nodigde Marcel uit om aanwezig te zijn bij de 2e Design Thinking sessie. Marcel vertelt: “Tijdens de 2esessie hebben we heel concreet ingezoomd op het vraagstuk van Buro voor Fysieke Arbeid, namelijk het ontwikkelingen van een nieuwe dienst. Aan het einde van de sessie was het gloednieuwe concept ‘Op voorsprong’ geboren. Enthousiast gaat Marcel verder: “Wat deze Design Thinking methode speciaal maakt is dat we op diepgaand niveau mee kunnen denken met werkgevers. En dat je ook de tijd ervoor neemt om dat te doen. Je bent een soort adviseur én consultant. Je bent bezig om een bedrijf te helpen, om de kansen voor ze op te zoeken en om ze toekomstbestendig te maken. We moeten weten wat er speelt en daarop ingaan. Dat levert kansen op voor werkgevers en dat lijdt weer tot nieuw werk voor werkzoekenden.”

Op voorsprong
Niet alleen Magalie en Marcel zijn tevreden met het eindresultaat, ook Marc zelf is blij met de geboden kansen en oplossingen: “Na afloop van de 2e sessie zijn Marcel en ik nog met elkaar in gesprek gegaan om de nieuwe dienstverlening verder uit te werken. Het resultaat is de uitwerking van ‘Op voorsprong’: een coachingstraject voor werknemers die bij een nieuwe werkgever starten. Tijdens het traject krijgen werknemers advies en training hoe ze met zo min mogelijk fysieke belasting kunnen werken op de nieuwe werkplek. Met de komst van dit idee hebben we een nieuwe markt aangeboord, namelijk de re-integratiemarkt. Ik kijk terug op een interessant traject. Het leukste is om samen met andere mensen te sparren die met jou naar jouw bedrijf kijken. Dat opent letterlijk nieuwe deuren.”

Nieuwe missie
Ambities voor de toekomst heeft Marc genoeg. Marc: “Wij willen een echte partner zijn op het gebied van duurzame inzetbaarheid voor bedrijven in onze bestaande én nieuwe markt. Dat is onze missie. Op dit moment zijn opdrachten uitgesteld en maken we dankbaar gebruik van de NOW-regeling. Zonder die regeling had Buro van Fysieke Arbeid misschien niet meer bestaan. NOW is bij ons heel erg welkom. Toch weet ik zeker dat we straks weer de praktijk in kunnen gaan, daar ben ik niet bang voor. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst en dat komt mede door onze fantastische medewerkers en klanten.”

NOW
De NOW-regeling helpt werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met omzetverlies (ten minste 20%). Zij kunnen bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten en hiervoor een voorschot ontvangen.

Bent u als ondernemer nieuwsgierig geworden naar een Design Thinking workshop en wilt u werken aan uw zakelijke toekomst? Vanwege het eerdere succes worden er ook in 2021 Design Thinking workshops georganiseerd. Schrijf u alvast gratis in voor een nader te bepalen datum via de website van het WSP. Houd de website van het WSP, Talentvol en AANtWERK goed in de gaten voor meer informatie.

 

Zoeken

Zoek