Werkgeversestafette: RJ Networks & Security neemt het stokje over

Leven lang ontwikkelen en duurzame inzetbaarheid van personeel. In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is dit belangrijker dan ooit. Maar hoe werkt dat bij bedrijven in de praktijk? Welke inspirerende verhalen hebben zij te vertellen? De werkgeversestafette Keep on Learning gaat langs verschillende werkgevers in de regio Noordoost Brabant die zich inspannen voor een leeromgeving binnen hun bedrijf. Deze keer: RJ Networks & Security uit Schijndel, die het 15e estafettestokje in ontvangst neemt.

Keep on Learning Estafettestokje

Het Keep on Learning estafettestokje wordt doorgegeven van werkgever naar werkgever. Eigenaar Roel Jansen van RJ Networks & Security neemt het stokje over van Dianne Remkes, HR Manager bij Wiltec in Uden. RJ Networks & Security biedt een totaaloplossing op het gebied van datanetwerken, beveiligingssystemen en slimme verlichting. Dat doen zij zowel in kantoorpanden als in grote distributiecentra of supermarkten.

Roel legt uit dat dit vak echt een ambacht is: “Dit is een vak wat je niet op school kunt leren, maar vooral in de praktijk.” Hij zet met zijn bedrijf daarom volop in op leren en ontwikkelen op de werkvloer. Voor de werkgeversestafette spraken we met hem over de leer- en ontwikkelcultuur binnen zijn organisatie.

Veel ontwikkelkansen door zelfsturende projectteams

Binnen RJ Networks & Security wordt al sinds 2005 met zelfsturende projectteams gewerkt. “Wij werken niet met een afdeling calculatie, sales, HR, etc., maar met zelfsturende projectteams. Alle kennis en kunde zit in één projectteam”, geeft eigenaar Roel Jansen aan.

Elk projectteam is verantwoordelijk voor het gehele proces: van calculatie tot aan oplevering van een project. Ook komen de commerciële taken en HR-taken op het bordje van het projectteam. “Hierdoor krijgen medewerkers veel mogelijkheden om zich breed te ontwikkelen. Alle kunde en kennis zit in een projectteam, zij moeten er samen voor zorgen dat een project wordt gedraaid, van begin tot eind.”

Het feit dat een projectteam voor het gehele proces verantwoordelijk is, levert bovendien veel leermomenten op: “Onze monteurs zijn bijvoorbeeld ook betrokken bij de offerte fase van een project. Mocht er iets niet goed gaan met de calculatie, dan ondervinden ze daar later in het proces zelf de consequenties van. Bovendien kunnen ze dan niet wijzen naar de afdeling calculatie, want ze zijn zelf hiervoor verantwoordelijk”, legt Roel uit. “En dat is de beste manier om te leren”.

Roel vindt het dan ook zeker niet erg dat er fouten gemaakt worden: “Een fout is het grootste cadeau dat we krijgen. Want van fouten kunnen we leren. Op korte termijn kost het misschien geld, maar in de toekomst levert het veel op”.

Multi-inzetbare specialisten

Om zijn personeel optimaal te laten ontwikkelen, werkt Roel met multi-inzetbare specialisten. “In de technische wereld wordt er veel met specialisten gewerkt. Soms wordt er eigen te ver gespecialiseerd, mensen doen hierdoor elke dag hetzelfde werk en dat geeft weinig ruimte voor ontwikkeling”. Binnen RJ Networks & Security krijgen monteurs daarom juist de ruimte om zich breed te ontwikkelen. Dat maakt het werk bovendien ook een stuk veelzijdiger en uitdagender. En het biedt ook weer voordelen voor het bedrijf zelf: doordat monteurs multi-inzetbaar zijn, zijn er minder monteurs nodig om een breed palet aan diensten aan te kunnen bieden.

RJ Academy

Net als sommige andere werkgevers heeft RJ Networks & Security een eigen academy: de RJ Academy. “Maar wij doen het veel actiever als bij veel andere bedrijven”, geeft Roel aan. “Iedereen heeft zijn eigen leerpad. In een bepaald traject moeten medewerkers verplichte trainingen volgen”. En dat zijn niet alleen standaard trainingen, Roel heeft samen met collega bedrijven trainingen op maat gemaakt, zodat ze optimaal aansluiten op de praktijk.

“We merkten dat het volgen van e-learnings niet erg aansloeg bij monteurs. Die werken vaak liever met hun handen dan dat ze een online cursus volgen”, zegt Roel. “We hebben daarom het traject in blokken opgedeeld. Een medewerker moet bepaalde vaardigheden ontwikkelen. Als hij ervan overtuigd is dat hij deze vaardigheden heeft, mag hij dat zelf aangeven. Vervolgens gaat zijn buddy of begeleider dit dan toetsen. Hierdoor wordt leren een continu proces, in plaats van dat we alleen een beoordeling op het einde doen. En om het leuker te maken werken we met een soort gaming levels. Als een monteur een toets heeft gehaald, krijgt hij een deelcertificaat en mag hij naar het volgende level.”

Eigen opleidingsteam om het vak te leren

Sinds september is RJ Networks & Security gestart met een eigen opleidingsteam, waarin nieuwe mensen de kans krijgen om het vak te leren. “We merkten dat er op projecten vaak weinig tijd was om nieuwe mensen goed op te leiden”, legt Roel uit. “Daarom zijn we met een eigen opleidingsteam gestart, waar mensen die net van school komen het vak bij ons kunnen leren.”

Een ervaren monteur binnen RJ Networks & Security heeft aangegeven dat hij zich graag het opleidingsteam mee wilde opzetten. Deze monteur zet zich nu volledig in om jonge mensen het vak te leren. “In ons eigen bedrijfspand hebben we een speciale opleidingsruimte ingericht waar mensen op hun eigen tempo kunnen leren”, vertelt Roel. “Daarnaast worden ze, onder begeleiding van onze monteur, ingezet op project waar niet veel werkdruk op staat. Zo krijgen ze voldoende tijd om het vak goed onder de knie te krijgen”.

Roel geeft aan dat er de eigen opleiding niet alleen focust op technische vaardigheden, maar dat er ook wordt ingezet op het ontwikkelen van softskills. Nieuwe werknemers leren bijvoorbeeld hoe ze het beste hun werkdag kunnen plannen en een veilige, fijne werksituatie voor zichzelf kunnen creëren, of hoe ze met klanten en overige betrokkenen op het project moeten omgaan. Als ze voldoende basisvaardigheden hebben ontwikkeld, dan mag een nieuwe werknemer met een team mee op pad.

Meer weten over leren en ontwikkelen binnen RJ Networks & Security

Roel Jansen heeft een duidelijke visie hoe je leren en ontwikkelen binnen je organisatie moet vormgeven. Wil je meer weten over de zelfsturende teams, de online academy of het eigen opleidingsteam van RJ Networks & Security? Neem dan gerust contact op met Roel Jansen, hij vertelt je graag meer over de leer- en ontwikkelcultuur binnen zijn bedrijf.

Werkgevers nomineren

Werkgevers kunnen hun eigen initiatieven of die van andere werkgevers nomineren voor het estafettestokje. Inmiddels heeft het estafettestokje een behoorlijke reis afgelegd door de regio. Eerder was het estafettestokje onder andere in Boxtel, Sint-Oedenrode, ’s-Hertogenbosch, Veghel, Erp, Boekel, Mill, Oss, Nuland en Helmond. Later dit jaar geeft RJ Networks & Security het werkgeversestafettestokje Keep on Learning weer door aan een andere inspirerende werkgever in de regio Noordoost-Brabant. Ben of ken jij een werkgever die zich inzet voor de duurzame inzetbaarheid van zijn personeel en die het stokje verdient? Mail ons dan!

Zoeken

Search