In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is een leven lang ontwikkelen en het duurzaam inzetten van personeel belangrijker dan ooit. Maar hoe werkt dat bij bedrijven in de praktijk? Welke inspirerende verhalen hebben zij te vertellen? De werkgeversestafette Keep on Learning gaat langs verschillende werkgevers in de regio Noordoost-Brabant die zich inspannen voor een leeromgeving binnen hun bedrijf. Deze keer: Hoppenbrouwers, die het 18e estafettestokje in ontvangst neemt.
Keep on Learning 18e Estafettestokje
Het Keep on Learning estafettestokje wordt doorgegeven van werkgever naar werkgever. HR-adviseur Fleur van den Elzen van technisch dienstverlener Hoppenbrouwers neemt het stokje over van Geert Baaijens (Baaijens Metaal).
Hoppenbrouwers is een technische dienstverlener, gespecialiseerd in elektrotechniek, werktuigbouwkunde, slimme gebouwtechnologieën en automatiseringssystemen. Met een focus op duurzaamheid en innovatie, biedt het bedrijf milieubewuste oplossingen voor bedrijven en particulieren.
Mensen zelf (verkort) opleiden
In de technieksector heerst een groot tekort aan personeel. Hoewel er allerlei initiatieven zijn om jongeren enthousiast te maken voor technische opleidingen of om zij-instromers aan te trekken, kunnen zij vaak niet direct aan de slag. Eerst moeten ze een (relatief lange) technische opleiding volgen. Bij Hoppenbrouwers heerste de overtuiging dat dit anders kon. Daarom besloot de technisch dienstverlener zelf praktijkscholen in te richten op haar vestgingen en mensen zelf verkort om te scholen en op te leiden.
“Niet iedereen wil of kan een opleiding van twee jaar volgen. Daarom ontwikkelden we meerdere maatwerkopleidingen die slechts drie maanden duren, ” legt Fleur uit. “Van installatiemonteur voor particuliere klanten tot brand- en beveiligingsmonteur voor de zakelijke markt. Voor de ontwikkeling van onze verkorte opleidingstrajecten keken we goed naar wat iemand nodig heeft om monteur te worden en welke vaardigheden nodig zijn.”
Samenwerken met onderwijs
Het opleiden van nieuw personeel doet Hoppenbrouwers niet alleen. De technisch dienstverlener werkt samen met mbo-onderwijsinstellingen, zoals het Koning Willem 1 College, om ervoor te zorgen dat hun maatwerkopleidingen optimaal aansluiten op de beroepspraktijk. Samen denken ze grondig na over de opzet van deze opleidingsstructuren.
Fleur vertelt: “We kijken binnen onze organisatie echt naar waar de behoeften liggen op de werkvloer. Wat is er nodig in de praktijk? Welke competenties en vaardigheden zijn essentieel? Deze inzichten vormen de basis voor de opleidingsprogramma’s die we samen met ROC- en mbo-onderwijsinstellingen ontwikkelen.”
Naast deze samenwerkingen onderhoudt Hoppenbrouwers nauw contact met verschillende hogescholen door het hele land. Het Hoppenbrouwers Experience Center (HEC), gevestigd op meerdere locaties, is dé proeftuin voor technische hbo-studenten om met industriële automatiseringen aan de slag te gaan,” voegt Fleur toe.
Jong geleerd is oud gedaan
Het van origine Udenhoutse Hoppenbrouwers werkt niet alleen samen met mbo- en hbo-instellingen, maar geeft ook regelmatig gastlessen op basisscholen en middelbare scholen in heel Nederland. “Tijdens deze gastlessen leggen we kinderen uit wat werken in de techniek inhoudt. Wat mij betreft kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen,” zegt Fleur. Inmiddels is Hoppenbrouwers flink gegroeid, met meer vestigingen in heel Nederland. “We zijn daarom bezig met het ontwikkelen van een scholenplan, zodat we overal waar we actief zijn, gastlessen kunnen geven.”
Meer weten over leren en ontwikkelen binnen Hoppenbrouwers? Bekijk dan deze video:
https://youtu.be/eO1WLo6rHmk
Anders denken als werkgever
De technieksector staat bekend als een traditionele omgeving waarin diversiteit nog in de kinderschoenen staat. Hoppenbrouwers zet zich in om hier verandering in te brengen door diversiteit te stimuleren en techniek toegankelijk te maken voor iedereen, gezien de groeiende vraag naar technisch personeel vanwege uitdagingen zoals de energietransitie. Fleur vertelt: “Ook diversiteit vereist een andere manier van denken en handelen. We streven naar een omgeving waarin iedereen zich welkom voelt, ongeacht gender, achtergrond of beperking.”
Een belangrijke stap is het aanpassen van werkomstandigheden. “De bouwplaats is niet altijd toegankelijk. We kijken naar meer prefab werkzaamheden. Dit maakt het werk veiliger en toegankelijker voor mensen met een beperking,” zegt Fleur.
Daarnaast wil Hoppenbrouwers meer vrouwen aantrekken en ondersteunen in technische functies. “Het begint al bij passende werkkleding voor vrouwen, maar gaat verder. We willen vrouwen laten zien dat ze een toekomst hebben in de techniek en bieden de steun en middelen om succesvol te zijn,” vertelt Fleur. “Diversiteit leidt tot innovatie en groei, wat essentieel is voor onze toekomst en die van de sector.”
Vorig jaar heeft Hoppenbrouwers bijvoorbeeld een hele vrouwen kledinglijn laten ontwerpen en ook op de werklocaties zorgen ze voor benodigde voorzieningen.
Werkgevers nomineren
Werkgevers hebben de mogelijkheid om zowel eigen initiatieven als die van andere werkgevers te nomineren voor het estafettestokje. Het estafettestokje heeft inmiddels een behoorlijke reis afgelegd door de regio. Later dit jaar geeft Hoppenbrouwers het werkgeversestafettestokje Keep on Learning weer door aan een andere inspirerende werkgever in de regio Noordoost-Brabant. Ben of ken jij een werkgever die zich inzet voor de duurzame inzetbaarheid van zijn personeel en die het stokje verdient? Mail ons dan!