Ga naar de inhoud
Workshop: Talent in actie

Workshop: Talent in actie

Iedereen heeft talent. Dit talent benoemen (wat is het?), waarderen (waar is het een voordeel?) en benutten (hoe werkt het in de praktijk) is waardevol om mensen vitaal te laten werken. Tijdens de Regionale Loopbaandag op 21 september gaf Sarah van der Krogt inzicht in de methodiek van Gallup, de Strengthfinder.

Een middel, geen doel

Voordat Sarah begint, laat ze de aanwezige loopbaanadviseurs weten dat deze methodiek vooral een middel is, en geen doel. De methode kijkt allereerst naar je talent. Sarah trapt meteen af met haar eigen talent: communiceren, van nature een boodschap kunnen overbrengen en mensen meekrijgen in een bepaalde richting. Ook is ze erg positief en draagt ze altijd een bepaalde energie met zich mee. Maar, legt ze uit, de context is altijd bepalend of een talent tot uiting komt.

Om je talent in actie te krijgen, heb je de volgende stappen nodig: benoemen, waarderen, benutten. Tijdens haar workshop gaat ze daar verder op in.

Benoemen

Talent benoemen. Sarah zet de zaal meteen aan het werk. Iedereen krijgt de opdracht om met zijn buurvrouw of buurman in gesprek te gaan over de vraag: waar krijg je energie van? En welk talent zet je hierbij in? Dat levert meteen een geanimeerd gesprek op tussen de aanwezigen. Sarah legt uit dat het inzetten van je kwaliteiten vanzelf gaat, daar hoef je geen moeite voor te doen.

De methode Gallup / Strenghtsfinder is gestoeld op de positieve psychologie. Het is praktisch toepasbaar én laagdrempelig. Dat positief kijken vindt Sarah erg belangrijk. “Wist je dat ons brein 3x zo geneigd is om naar het negatieve te kijken? Terwijl je meer energie krijgt van positieve zaken.”

Sarah deelt met de zaal de Strengthfindertalententest: een test waarmee je meer inzicht krijgt in wat jouw talenten zijn. Als je het boek ‘Ontdek je sterke punten’ van Tom Rath koopt, vind je daar een code waarmee je gratis toegang krijgt tot deze test.

Waarderen

Hoe genieten anderen van dit talent?

Toon oprechte interesse, wees mensgericht zodat de ander met een twinkeling in de ogen en blij weg gaat.

Verder legt Sarah uit dat in de methodiek 4 domeinen zijn opgenomen:

    1. Doe kracht
    2. Verander kracht
    3. Menskracht: relaties opbouwen, sociale interactie
    4. Denkkracht: denken in scenario’s, opties, alternatieven

    Benutten

    In welke situaties zou je dit talent nog meer kunnen inzetten? Bijvoorbeeld een werksituatie waar je tegenop ziet. Er zijn altijd dingen in het werk die niet leuk zijn. Vanuit oprechte nieuwsgierigheid kun je toch plezier halen uit de taak.

    Tot slot deelt Sarah nog een aantal interessante links:

    Www.gallup.com

    Www.libris.nl

    Wil je graag meer informatie over deze methodiek? Neem dan gerust contact op met Sarah van der Krogt via haar LinkedIn.