Loopbaancoaching en geldzorgen

Wanneer je iemand begeleidt bij zijn loopbaan, spelen er soms ook andere dingen mee die erg bepalend kunnen zijn voor hoe iemand zijn werk ervaart. Zoals bijvoorbeeld de financiële situatie van iemand. Wanneer je veel geldzorgen hebt, zal dat een negatieve invloed hebben op je werk. Tijdens de Regionale Loopbaandag gaf William Zegers, jobcoach en bewindvoerder, daarom een workshop over geldzorgen en loopbaancoaching.

Armoede onder Nederlanders

Armoede in Nederland groeit nog steeds. Tijdens de workshop deelt William (in quizvorm) wat feiten over geldzorgen onder Nederlanders:

      • Ruim 50% van de Nederlands was in 2022 financieel ongezond of kwetsbaar.

      • Nederlanders maken zich het meeste druk om energiekosten en zorgkosten.

      • In Nederland zijn meer dan 170 officiële voedselbanken. Ruim 170.000 mensen maakten hier in 2022 gebruik van.

      • De jaarlijkse kosten voor een werkgever wanneer hij iemand in dienst heeft met geldproblemen is gemiddeld €13.000,- (bij een modaal inkomen).

      • Het duurt gemiddeld 5 jaar en bij een schuld van €40.000,- voordat iemand met geldproblemen om hulp vraagt.

      • In 2022 had 80% van de werkgevers personeel met geldzorgen (tegenover 62% in 2017).

      • Financiële stress kan je IQ (tijdelijk) met 13 punten verminderen.

      • Mensen met hogere inkomens zich meer zorgen maken over geld dan de lagere inkomens.

    De kans is dan ook groot dat je als loopbaanadviseur te maken krijgt met iemand die geldzorgen heeft. Wanneer William aan de aanwezige loopbaanadviseurs vraagt wie er met zijn klant over geldzorgen praat. De meesten blijken dit wel te doen. Toch is het lastig om dit soort dingen naar boven te krijgen. Williams advies is dan ook: vraag niet alleen “hoe gaat het met je”, maar daar ook: “hoe gaat het nu écht met je?”. En zorg dat je inzicht krijgt in hoe belangrijk financiën zijn voor iemands gemoedsrust. Dat geeft vaak al een duidelijk beeld over iemands financiële situatie.

    Oorzaken van geldzorgen

    Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand financiële problemen heeft: gebrek aan kennis, gebrek aan inzicht. Mensen passen zich niet aan aan een nieuwe situatie, of willen juist compenseren (mijn kind mag niet merken dat ik het moeilijk heb, die mag er niet onder lijden dus koop ik het toch).

    William komt in de praktijk vaak tegen dat mensen geen enkel benul hebben van wat er in gaat en wat eruit gaat. Het is belangrijk om goed inzicht te krijgen en daar kritisch naar te kijken, maar William legt uit dat niet iedereen dat kan. Zo komt het bijvoorbeeld ook regelmatig voor dat mensen denken dat ze te weinig verdienen, en daarom dus een andere baan willen, maar dat ze eigenlijk gewoon geen goed inzicht hebben in hun financiële situatie. Het helpt dan om mensen zelf een overzicht te laten maken van alle inkomsten en uitgaven.

    Dit is ook het geval bij de twee casussen die William met de workshop deelnemers deelt. Zo is er een mevrouw dat weg wil bij haar huidige werk, omdat ze denkt dat ze hier te weinig verdient om een eigen huurwoning te betalen. Wanneer ze vervolgens inzicht krijgt in haar huidige situatie, blijkt dat de situatie toch anders in elkaar steekt, met als gevolg dat ze gewoon bij haar huidige baan blijft.

    Doorverwijzen

    Als loopbaanadviseur hoef je natuurlijk niet op de stoel van de bewindvoerder te gaan zitten. Wel is het handig dat je oog hebt voor iemands financiële situatie, omdat dit een grote invloed kan hebben op iemands werk. Merk je dat een klant geldzorgen heeft? Verwijs hem dan vooral door naar de juiste instanties. William deelt een handig lijstje:

    • www.toeslagen.nl. Vaak worden toeslagen niet aangepast naar nieuw situatie.

    • FNV Loon berekenaars: (voor leden) Voor over vragen: loonstroken, conflicten werkgever, bruto-netto, Cao, berekening dagloon UWV, etc.          

    • www.geldfit.nl: Mogelijkheid tot anoniem overleg en advies.

    • www.Wijgaanhetfikksen.nl. Buddy systeem, vrijwilliger helpt met overzicht.  

    • www.Nibud.nl. Handige tips en rekentools om inzicht te creëren.

    • Gemeente: elke gemeente heeft een eigen afdeling die mee kan denken.

    • Financiële hulpverlener: Budgetcoach, Budgetbeheer, Bewindvoering.

    • Wijkcentrum/wijkteam: kunnen laagdrempelig helpen bij het vinden van juiste weg vinden

    • Bibliotheek: Informatie punt digitale overheid.

    Daarnaast gaf iemand uit de zaal ook nog de tip mee om Porterenee te volgen op Instagram of de website te bezoeken: www.porterenee.nl.

    Meer informatie over geldzorgen bij loopbaancoaching

    Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Bekijk hier de presentatie die William heeft gegeven of neem contact op met William: https://www.linkedin.com/in/william-zegers-de-blouwe-4155b486?originalSubdomain=nl

    Zoeken

    Search