Voor veel loopbaanadviseurs klinkt het als verre toekomstmuziek: het inzetten van Artifical Intelligence bij het geven van loopbaanadvies. Toch is het nu al mogelijk om met behulp van ChatGPT je loopbaanadvies te verbreden. Hoe? Dat legde loopbaanadviseur Danielle Bax uit tijdens de Regionale Loopbaandag.
Tijdens deze middag nam ze loopbaanadviseurs mee in de wereld van ChatGPT en hoe je dat kunt inzetten in je werk. Danielle begon haar sessie met de vraag in hoeverre de loopbaanadviseurs überhaupt bekend zijn met ChatGPT, en wie er al mee werkt. Dat bleek niet veel te zijn. En hoe je ChatGPT in zou kunnen zetten, zagen de meesten ook nog niet voor zich. De meesten kwamen niet verder dan bijvoorbeeld ChatGPT vragen om je sollicitatiebrief te schrijven.
Wat is ChatGPT?
Eerst even een korte intro: wat is ChatGPT eigenlijk? Dit is een chatbot op basis van kunstmatige intelligentie. Als gebruiker typ je een vraag (ook wel prompt genoemd) en de chatbot geeft vervolgens antwoord op deze vraag. Dit duurt vaak slechts enkele seconden. Naast ChatGPT zijn er ook andere soortgelijke chatbots.
Hoe kun je ChatGPT gebruiken als loopbaanadviseur?
Om een beter beeld te geven wat je allemaal met ChatGPT kunt, ging Danielle aan de slag met een concrete vraag uit het publiek. Eén van de aanwezige loopbaanadviseurs had een vraagstuk van een klant die ze graag opgelost wilde zien. Haar klant was een vrouw van begin 50 die nu als projectleider werkte, maar graag een andere baan wilde. Ze wilde de switch maken naar het communicatie vak. Ze wilde ook het liefst een coördinerende rol én zich bezighouden met kwaliteitsverbetering in de communicatie. Vanwege haar persoonlijke situatie wilde ze graag werken bij een bedrijf in de zorgsector, en dan met name voor ouderen.
Vanwege privacy is dit verhaal iets anders weergegeven dan het verhaal dat tijdens de Regionale Loopbaandag werd gedeeld.
De concrete vraag vanuit de loopbaanadviseur is: naar welke functies moet ze precies zoeken? Hoe heten die functies? En bij welke organisatie zou ze kunnen zoeken? Danielle zette daarom de zaal aan het werk en liet deze vragen invoeren bij ChatGPT. Hieruit volgde een specifiek overzicht aan functies én organisaties waar deze klant zou kunnen solliciteren. Voor veel loopbaanadviseurs was dat echt een eye-opener. “Dit is een hele fijne inspiratietool”, geeft een loopbaanadviseur uit het publiek aan. “Als loopbaanadviseur werken we vaak er solistisch en mis ik soms een sparringpartner. Met deze tool kan ik breder naar dingen kijken of juist bevestigd krijgen van ik zelf al had bedacht.”
Overigens bleek dat niet iedereen in de zaal dezelfde antwoorden kreeg van ChatGPT. Volgens Danielle is dat afhankelijk van de vraagstelling (prompt) die je ingeeft. Iedereen stelt zijn vraag weer op een andere manier, met een andere woordkeuze, etc.
Hulp bij het schrijven van een sollicitatiebrief
Eerder werd al aangegeven dat je ChatGPT ook kunt inzetten voor het schrijven van een sollicitatiebrief. Maar dat gaat verder dan alleen de prompt invoeren: ‘schrijf een sollicitatiebrief voor me’, legt Danielle uit. Zo kun je als loopbaanadviseur bijvoorbeeld zowel de vacature als een persoonsprofiel van iemand invoeren in ChatGPT, en vervolgens de tool vragen om te kijken welke punten overeenkomen. Die input kun je dan vervolgens weer gebruiken om een goede motivatiebrief te schrijven.
Overigens kun je dit ook inzetten om je klant te helpen. Zo had Danielle ooit een klant die weinig zelfvertrouwen had. Die persoon wilde graag een andere functie, maar was bang dat hij niet voldeed omdat hij niet de juiste opleiding had gevolgd. In ChatGPT werd de gevraagde vacature naast het persoonsprofiel gelegd, en gevraagd welke knelpunten er zijn. Hieruit bleek dat deze persoon al heel veel vaardigheden en ervaring had die aansloot bij de functie. Het enige wat nog ontbrak, was de juiste opleiding. Dat viel dus uiteindelijk wel mee. Door dit zo inzichtelijk te maken, was een enorme boost voor het zelfvertrouwen van deze klant. Dus ook zó kun je met behulp van ChatGPT je klanten helpen met loopbaanadvies.
6 Tips bij het gebruik van ChatGPT
Naast de concrete voorbeelden, gaf Danielle ook een aantal algemene tips mee aan de zaal voor het gebruik van ChatGPT als hulpmiddel bij loopbaanadvies:
- Wees zo concreet mogelijk in je vraagstelling. Krijg je niet het gewenste antwoord? Dan is je vraagstelling (prompt) niet goed geweest. Stel vervolgens aanvullende, verdiepende vragen aan ChatGPT om alsnog de gewenste output te krijgen.
- Gebruik ChatGPT als inspiratietool, om breder naar bepaalde loopbaanvraagstukken te kunnen kijken. Iedereen heeft nou eenmaal blinde vlekken, met deze tool krijg je mogelijk informatie waar je zelf nog niet aan had gedacht. Het kan daarom een mooie aanvulling zijn op het loopbaanadvies dat je zelf al hebt opgesteld.
- Geef ChatGPT specifieke opdrachten mee. Zoals: mag het in 140 tekens. Schrijf het in een humoristische tekst. Schrijf het antwoord in gedichtvorm. Leg de tekst uit aan een kind. Vertaal de tekst naar het Engels, etc. Wil je ChatGPT een tekst laten schrijven in jouw schrijfstijl? Laat de tool dan jouw schrijfstijl analyseren.
- Wees je er van bewust dat er nog geen wet- en regelgeving bestaat voor het gebruik van ChatGPT. In sommige organisaties is het daardoor niet toegestaan om ChatGPT te gebruiken. Goed om na te vragen hoe dat in jouw organisatie geregeld is.
- Deel geen privacygevoelige informatie van je klant of vertrouwelijke informatie van je organisatie in ChatGPT.
- ChatGPT baseert zijn vraag op de informatie die er nu op het internet te vinden is. Daar kan óók foutieve informatie bij zitten. Belangrijk is dus om altijd kritisch te blijven op de output die je van ChatGPT krijgt en dit niet klakkeloos over te nemen. Nogmaals: gebruik het als inspiratie en niet als de keiharde waarheid.
Bonustip
Tijdens de sessie ‘Omgaan met Generatie Z’ gaf Soerin van der Aa (Koning Willem 1 College) meer inzicht in de jongeren van nu en hoe je ze het beste kan bereiken. Zijn tip was daarom om bij jongeren een tool als ChatGPT zeker erbij te pakken, omdat dit iets is wat hen ook gewoon aanspreekt. Deze generatie kent namelijk geen offline tijdperk en is enorm kundig in het gebruik van mobiele applicaties.
Presentatie
Wil je graag de presentatie van Danielle terugkijken? Klik dan hier voor de sheets.
Meer informatie
Wil je graag meer weten over het gebruik van ChatGPT? Neem dan gerust contact op met Danielle Bax.