Terugblik: Regionale Loopbaandag 2023

Op 21 september vond de 2e Regionale Loopbaandag plaats in Noordoost-Brabant. Ruim 100 loopbaanadviseurs uit de regio waren naar de Verkadefabriek in Den Bosch gekomen voor een middag boordevol interessante sessies op het gebied van loopbaanontwikkeling.

Werk maakt verschil in het leven

De Regionale Loopbaandag werd geopend door Marianne van der Sloot, voorzitter Noordoost Brabant Werkt en wethouder van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Tijdens haar openingswoord maakte ze de impact van werk én de rol van loopbaanadviseurs duidelijk: “Werk maakt verschil in het leven. Werken doen we het grootste gedeelte van ons leven, dan is het belangrijk dat werk óók leuk is. Daarnaast zorgt werk voor bestaanszekerheid, maar ook dat je je talenten kunt ontwikkelen. Als loopbaanadviseurs spelen jullie hierin een belangrijke rol. Jullie helpen mensen naar de volgende stap te krijgen”, aldus Marianne.

Leven lang ontwikkelen: óók voor loopbaanprofessionals

Om mensen naar die volgende stap te krijgen is leren en ontwikkelen een belangrijk onderdeel. “Maar wat inwoners en werkgevers geldt, geldt óók voor de loopbaanprofessionals”, geeft Marianne aan. Daarom is de Regionale Loopbaandag in het leven geroepen: een dag speciaal voor de loopbaanprofessionals, waarbij ze hun huidige kennis opfrissen, nieuwe dingen leren in hun vakgebied én waarbij loopbaanprofessionals kennis met elkaar kunnen delen.

ChatGPT als hulpmiddel bij loopbaanadvies

En nieuwe dingen leren: dat kon meteen bij de eerste sessie over ChatGPT, gegeven door loopbaanadviseur Danielle Bax. Zij bracht de groep meteen in beweging en vroeg de loopbaanadviseurs in de zaal om te gaan staan als ze al eens gehoord hadden van ChatGPT. Een redelijke groep ging staan, maar dat was niet het geval toen Danielle vroeg wie er al eens met ChatGPT had gewerkt. Best wel wat mensen gaven aan dat ze het eng vonden om hiermee te werken.

Tijdens de sessie liet Danielle zien wat de mogelijkheden zijn om met ChatGPT te werken. Door bijvoorbeeld een concrete casus in te voeren, zodat je ChatGPT ‘mee laat denken’ over de loopbaanvraag van een klant. Iedereen heeft een blinde vlek, en sommige loopbaanadviseurs werken vaak alleen. Dan kan het fijn zijn om ChatGPT als buddy te gebruiken, omdat de tool je breder naar dingen laat kijken en antwoorden geeft waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht.

Meer weten? Lees dan het uitgebreide artikel: ChatGPT als hulpmiddel bij loopbaanadvies

Na de plenaire sessie konden de loopbaanadviseurs diverse workshops volgen. Van elke sessie is een verslag gemaakt. Benieuwd wat er tijdens deze workshops is besproken? Klik dan op een workshop naar keuze om meer te lezen:

 

Een succesvolle bijeenkomst

Na afloop van de workshops vond er een gezamenlijke afsluiting plaats, onder het genot van een hapje en een drankje. Dagvoorzitter Hans Richters peilde in de zaal of deze dag aan ieders verwachtingen had voldaan. Voor veel loopbaanadviseurs was het een geslaagde middag, waarin diverse nieuwe dingen voorbij zijn gekomen. En daarmee is de Regionale Loopbaandag ook voor ons als organisatie een succes, want leren en ontwikkelen geldt voor ons allemaal.

Zoeken

Search