Stageplek of leerbaan beschikbaar?

De coronacrisis heeft een grote impact op onze economie en werkgelegenheid in Noordoost Brabant. De voorspelling is dat er een flinke toename is van de (jeugd)werkloosheid. Vooral jongeren verliezen vaker hun baan of hebben na schoolverlaten meer moeite met het vinden van een baan. Terwijl juist zij vaak erg gemotiveerd zijn en hun talenten verder willen ontwikkelen.

Op 22 september heeft wethouder Kâhya, voorzitter stuurgroep Jongerenaanpak onderwijs-arbeidsmarkt van Noordoost Brabant Werkt, een brief gestuurd aan alle ondernemers in de regio Noordoost Brabant. Wethouder Kâhya vraagt zo aandacht voor het te kort aan stageplekken en leerbanen. Ondernemers wordt gevraagd om stageplekken en leerbanen beschikbaar te stellen voor jongeren om hen de kans te geven om hun talenten verder te ontwikkelen.

Kansen van jongeren vergroten
Om jongeren vanuit het Voortgezet Speciaal onderwijs (VSO), praktijkonderwijs (pro) en het Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO) een goede start te geven op de arbeidsmarkt doen de jongeren tijdens hun opleiding praktijkervaring op door stage te lopen of een beroep te leren met een leerbaan. Door de crisis is er echter een tekort op stageplekken en leerbanen. Hierdoor kunnen jongeren niet beginnen aan een opleiding of kunnen zij hun opleiding niet afronden. Hun talenten gaan hiermee verloren. Landelijk is het tekort in het MBO al opgelopen tot meer dan 13.000.

Toegevoegde waarde voor uw bedrijf
Een stagiaire of praktijkstudent is van toegevoegde waarde voor uw bedrijf. Deze jongeren hebben vaak een frisse, kritische blik, weten van aanpakken en zijn enorm leergierig. Bovendien is het voor u een kans om een werknemer in spé op te leiden tot iemand die goed past binnen uw bedrijf en beschikbare vacatures.

Subsidie Praktijkleren
Lees meer over de subsidieregeling Praktijkleren of vraag subsidie aan op: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-praktijkleren

Stageplek of leerbaan beschikbaar?
Hebt u een stageplek of leerbaan beschikbaar voor jongeren in het VSO, pro of MBO? Meld u dan nu aan om de werknemers van de toekomst de kans te bieden om praktijkervaring op te doen in uw bedrijf.

Aanmelden voor stageplekken en leerbanen in het MBO kan via de website www.s-bb.nl/bedrijven. Werkgevers die een stageplek of leerbaan aanbieden dienen een erkend leerbedrijf zijn, bent u nog geen erkend leerbedrijf, dan kunt u dit worden door een melding te maken op de website https://www.s-bb.nl/bedrijven/erkenning.

Stageplekken voor jongeren in het VSO en pro kunnen rechtstreeks bij de stagecoördinatoren van de scholen aangegeven worden. Zie in de bijlage een overzicht van de scholen bij u in de buurt.

Vragen?
Voor vragen kunt u contact opnemen met Liesbeth Endendijk, manager Jongerenaanpak Onderwijs-Arbeidsmarkt Noordoost Brabant Werkt via: l.endendijk@s-hertogenbosch.nl of 06-52547624.

Lees hier de volledige brief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief