De kracht van datagedreven integraal werken

Tijdens het Regio Deal event ‘De Kracht van Samen in de Regio’ vierden we de resultaten van 4 jaar samenwerken met behulp van de Regio Deal. De kracht van samen werd ook goed zichtbaar tijdens één van goed bezochte inspiratiesessies die wij samen met RNOB en Geodan verzorgden: de kracht van datagedreven integraal werken.

Presentatie van de Pilot ‘Integraal Datagedreven Werken’

Peter de Graaf en Yneke van Iersel van Geodan presteerden de resultaten van de pilot ’Integraal datagedreven werken’. Tijdens deze pilot is er een instrument ontwikkeld om ruimtelijk te kunnen rekenen. Met dit instrument brengen we verschillende factoren, zoals wonen, arbeidsmarkt, economie en mobiliteit, samen in beeld. Hierdoor kunnen we met data de impact van bepaalde ontwikkelingen beter inschatten en zo beleidskeuzes daarop afstemmen.

De uitdagingen en kansen voor Noordoost-Brabant

Als eerste is de impact van de uitbreiding van Brainport Eindhoven in kaart gebracht. In de snel veranderende wereld van technologische vooruitgang en economische groei staat onze regio voor zowel grote uitdagingen als kansen. De uitbreiding van Brainport Eindhoven is daar een voorbeeld van. De uitbreiding van bedrijven zoals ASML en grootschalige investeringen, zoals Project Beethoven, zetten onze regio op de kaart als een belangrijk knooppunt voor innovatie en groei. Deze uitbreiding brengt duizenden nieuwe banen met zich mee. Tegelijkertijd vraagt dit om slimme aanpassingen op het gebied van mobiliteit, woningbouw en de bredere economie.

Impact Brainport Eindhoven op Regio Noordoost Brabant

Met de nieuwe tool is de impact van deze uitbreiding op de economie, arbeidsmarkt en woningmarkt van Noordoost-Brabant in kaart gebracht. Per gemeente kan nu worden onderzocht wat de effecten zijn. Dit gebeurt met behulp van een ‘mengpaneel’, waarmee onder andere de WOZ-waarde, het voorzieningenniveau en de reistijd worden meegenomen. Vervolgens kun je in de tool zien wat de impact is op de toestroom van mensen, de veranderingen in het verkeer, de woningmarkt en de economische activiteit in de desbetreffende gemeente.

Demonstratie mengpaneel

Tijdens de inspiratiesessie werd niet alleen de pilot gepresenteerd, de zaal kreeg ook een demonstratie van het mengpaneel en kon zo zien hoe dit instrument precies werkt. Hier werd erg enthousiast op gereageerd.

“Een ruimtelijk mengpaneel is nog niet eerder op deze wijze gerealiseerd”, vertelt Kees van Geffen, bestuurlijk trekker en voorzitter PoHo Arbeidsmarkt. “Dit eerste resultaat is dan ook erg baanbrekend en innovatief. Het biedt veel mogelijkheden en geeft een goede inkijk in de effecten”.

Het applaus van de aanwezigen en een gemeente die meteen intekende, laat zien dat het aan een behoefte voldoet. Een mooi resultaat, waarbij de kracht van samenwerken nogmaals benadrukt werd. Door onze krachten te bundelen kunnen we complexe opgaven beter aanpakken. Want door het gebruik van deze innovatieve technologie kunnen we met behulp van data patronen begrijpen en betere beslissingen maken op het gebied van wonen, arbeidsmarkt, economie en mobiliteit. Hier komt zeker een vervolg op.

Nieuwsgierig geworden? Probeer het dan zelf: https://rnob.beta.geodan.nl/

Zoeken

Zoeken