Ga naar de inhoud
5 Tips om Gen Z te binden en boeien – deel 1

5 Tips om Gen Z te binden en boeien – deel 1

De werkvloer verandert. Generatie Z (ongeveer geboren tussen 1996 en 2012) komt de arbeidsmarkt op. Zij hebben vaak een andere kijk op werk dan de huidige werknemers. Hoe ga je als werkgever daar mee om? En hoe kun je deze jonge generatie binden en boeien?

Tijdens de ontbijtsessie ‘Generatie Z op de werkvloer’ voor werkgevers werden deze thema’s besproken. We delen graag een aantal tips uit deze sessie waar je als werkgever, HR-professional of als collega mee aan de slag kunt. In dit artikel deel 1: hoe kun je Gen Z binden en boeien?

1. Gooi je vooroordelen aan de kant

Jongeren zijn niet lui, maar selectief gemotiveerd, stelt hoogleraar Eveline Crone. Jongeren kunnen bovendien snel schakelen tussen informatie en trends, en pikken allerlei nieuwe dingen snel op. Dat herkent ook een HR-professional uit de zaal: “Jongeren willen wel mee en zijn soms flexibeler dan de oudere generaties.”

Werkgevers tijdens de ontbijtsessie Gen Z op de werkvloer. Foto: Noud Otten.

2. Verwar een veranderende arbeidsmarkt niet met generatiekenmerken

Die flexibiliteit zie je ook terug in de loopbaan van veel jongeren. In tegenstelling tot de oudere generatie, is het voor jongeren veel gebruikelijker om meerdere banen in een korte tijd te hebben. Hierover zien we ook vooroordelen ontstaan: “Met veel wisseling van werkgevers prijs je jezelf uit de markt, waardoor je uitgenodigd wordt voor een gesprek”, werd tijdens de ontbijtsessie door een werkgever gezegd.

Maar is dat wel zo? Het merendeel van de aanwezigen gaf aan dat je een CV wel moet beoordelen in de huidige tijdgeest. “De jonge generatie is veel met zelfontwikkeling bezig en kiest niet per se voor één contract bij één werkgever. Ze willen juist meerdere ervaringen opdoen”. Daarnaast hebben we momenteel te maken met een flinke arbeidskrapte. Dat zorgt ervoor dat de banen voor het oprapen liggen en werknemers vaak actief benaderd worden voor een andere baan. Dat maakt overstappen ook een stuk makkelijker.

3. Wees eerlijk en realistisch tijdens het werven van jongeren

Wanneer het gaat om jobhoppen, moeten werkgevers op dit vlak ook naar zichzelf kijken geeft een werkgever aan: “Recruitment collega’s doen soms grote beloftes om starters te trekken. Maar als organisatie moet je deze hoge verwachtingen vervolgens wel waar kunnen maken, wat gewoon niet altijd lukt. En dat zorgt voor teleurstelling, waardoor jongeren soms weer vertrekken.”

Zorg er daarom voor dat je aan de voorkant duidelijk en realistisch bent. Met de huidige arbeidskrapte is het nodig om aantrekkelijker te zijn dan de concurrentie, maar zorg ervoor dat je de beloftes wel waar kunt maken.  

4. Investeer in een goed onboardingsproces

Denk bij het aantrekken van jong talent ook aan een goed onboardingsproces. Besef dat jongeren (zeker wanneer ze net van school komen) nog niet de ervaring heeft die oudere collega’s hebben. Creëer een werksfeer waarbij ruimte is om te leren en experimenteren.

Zorg ook voor een goed onboardingstraject, waarbij de jongere zijn nieuwe collega’s en de werkprocessen goed leert kennen. Het is belangrijk om daar voldoende tijd voor te reserveren. In de praktijk zien we regelmatig dat wegens tijdgebrek en personeelstekort er niet altijd voldoende ruimte is om starters goed in te werken. “Soms zijn de leermeesters zelf ook nog niet zo lang werkzaam binnen de organisatie”, geeft een werkgever uit de zorg aan.

Maar ook de periode na de inwerktijd is belangrijk: “We hebben een goed onboardingsprogramma van 1 jaar, maar als jongeren daarna aan de slag gaan bij de eigen teams merken we dat het toch lastig is”, geeft een werkgever aan. “We zien dan vaak uitval of ziekteverzuim ontstaan. We gaan dus ook kijken naar een warme overdracht na het onboardingsproces en hoe we dat kunnen verbeteren.”

Ontbijtsessie Gen Z op de werkvloer. Foto: Noud Otten.

5. Zorg voor betekenisvol werk

Generatie Z groeit op in een wereld met grote maatschappelijke issues, waarbij wegkijken niet langer mogelijk is. Deze generatie wil dan ook graag impact maken met hun werk. Voor jongeren is het belangrijk om zich te kunnen identificeren met de missie van de organisatie waar ze werken.

Maak daarom de maatschappelijke impact van hun werk concreet: laat jongeren zien op welke manier zij een bijdrage leveren, ook al zijn het kleine stapjes. Niet alleen aan de voorkant, maar ook als ze eenmaal aan de slag zijn. Ook dat werd herkend tijdens de bijeenkomst: “Jongeren willen bij de start van een nieuwe baan best wat meer aanpassen, maar willen daarna ook wel snel impact maken met hun werk.” Aan de andere kant is het ook goed reëele verwachtingen aan te geven over wat wanneer haalbaar is en wat niet, om onnodige teleurstellingen te voorkomen.

Meer informatie over Gen Z

Meer tips? In deel 2 lees je meer over de omgang met Generatie Z op de werkvloer. Daarin leer je o.a. over feedback geven aan de jonge generatie.

Wil je graag uitgebreidere tools om met jongeren samen te werken? En sparren met andere werkgevers en HR-professionals uit Noordoost-Brabant? Kom dan naar de ontbijtsessie ‘Generatie Z op de werkvloer’ op 24 april. Wegens succes wordt deze bijeenkomst nogmaals gegeven.