Succesvol Van Werk naar Werk in Noordoost-Brabant

Sinds juli 2020 wordt er in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant gewerkt aan de pilot ‘Van Werk naar Werk’ voor met ontslag bedreigde werknemers. Samen met de werkgevers Hutten, Maison van de Boer en Hotel Central hebben we een succesvolle werkwijze voor werknemers in de contractcatering ontwikkeld en uitgevoerd. 70% van de actieve mensen in de pilot heeft nu een nieuwe baan gevonden.

Het Van Werk naar Werk traject

Het Van Werk naar Werk traject is aan 30 medewerkers van deze drie werkgevers aangeboden als extra mogelijkheid om snel een nieuwe passende baan te vinden. Met volop begeleiding en persoonlijke aandacht gaat een vaste begeleider vanuit Noordoost Brabant Werkt met de werknemers in gesprek. De persoonlijke interesses, kansen en uitdagingen worden besproken voor een zo goed mogelijke eerste inschatting. Wat wordt de nieuwe baan? Vervolgens wordt er samen gekeken en bepaald hoe de werknemer het beste ondersteund kan worden op weg naar nieuw werk. Dit kan bijvoorbeeld zijn met sollicitatietrainingen, loopbaanadvies, scholing of een proefperiode bij een andere werkgever.

70% een nieuwe baan

De pilot is zeer succesvol te noemen. Het is een uitstekend resultaat dat 70% van de actief deelnemende werknemers binnen 6 maanden ergens anders aan de slag is gegaan.
Veel deelnemers vonden ander werk in de sector zorg. De andere met ontslag bedreigde mensen hebben een passende baan gevonden in diverse sectoren, waaronder de horeca, bouw, productie en zakelijke dienstverlening. Het doel van de pilot is dat mensen zo snel mogelijk een nieuwe baan vinden die bij hen past, en dat is gelukt.

“Ik ben heel trots op hoe we met alle arbeidsmarktpartners in de regio al snel in de corona crisis aan de slag zijn gegaan om te voorkomen dat mensen geen werk meer hebben. Dat levert nu een schat aan ervaring op, waarmee we met ontslag bedreigde mensen in de toekomst nog beter kunnen helpen”, zegt Huib van Olden, voorzitter arbeidsmarktregio Noordoost Brabant Werkt.

Succes door brede samenwerking

De pilot is opgezet en uitgevoerd door een breed team van casemanagers, accountmanagers en andere vertegenwoordigers vanuit UWV, gemeenten, werkgevers en vakbonden. Werknemers konden op maat gebruik maken van een groot aantal dienstverleners in de regio zoals van UWV, Werkgeversservicepunt, FNV, gemeente Meierijstad en IBN. Mede door deze grote betrokkenheid en inzet hebben de meeste mensen nu ander werk gevonden. Daarnaast was Tilburg University/ Het PON & Telos betrokken bij de monitoring.

De pilot Van Werk naar Werk is succesvol afgerond en de ervaringen worden meegenomen in het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) dat nu wordt ingericht in de regio. Mensen die hun werk verloren hebben of dreigen te verliezen kunnen binnenkort ondersteuning van het RMT krijgen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief